Friday, February 11, 2011

İnsanlık Tarihinin En Büyük Sansürü!

Merak kediyi öldürdü, tatmin diriltti.

İşte uzun yıllar boyunca süren ve gerçekte bu eserin orijinalliğini sorgulayan araştırma çalışmaları sırasında, insanlık tarihinin en büyük sansürlerinden biri ortaya çıkarıldı.


Bilim adamlarının, Michelangelo tarafından yapılan ve Vatikan'da Sistine Şapeli'nin tavanında bulunan "The Creation of Adam" (Adem'in yaratılışı) adlı fresk üzerinde, X-Ray ile yaptıkları inceleme, eserin ilk halinde bulunan bazı temaların Vatikan tarafindan sansürlenerek kapatıldığını ortaya koydu. Vatikan, araştırmanın arşivlerindeki belgelere dayanılmadan yapıldığı iddiası ile suskunluğunu korurken, adını açıklamayan üst düzey bir yetkili ise Michelangelo'nun kendileri tarafından hiç bir zaman tanınmadığını, yaptığı şeylerin bir eser olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadığını, bu şeylerin olsa olsa hilkat garibesi ya da ucube olarak değerlendirilebileceğini, en kısa zamanda yok edilerek yerlerine yenilerinin yapılacağını açıkladı.

Bilim cephesinden yapılan açıklamalarda ise bu sansürden haberi olmayanların ivedilikle bilgilendirilmesi ve araştırmaların sansürlenmiş olabilecek diğer eserler üzerinde de yoğunlaştırılması gerektiği konuları üzerinde duruldu. Bununla birlikte o döneme ait tarih yazıtlarında bahsi geçen siyasi ve ticari ilişkilerin ortaya çıkarttığı kültürel mirasa dair yeni kanıtlarda, başka bir araştırmanın konusu olarak bir grup tarihçi ve bilim adamını, gerçeklerin keşfi için ümitlendirdi.

Aşağıda, eserin yıllardır sansürlenerek sunulmuş hali ve taramalar sonucunda ortaya çıkarılan orijinali görünmektedir.





:)

No comments: